2010/10/05

13

De jó, hogy ez a szám MÉG nem a Lányok évszámát jelöli! :) Még így hónap-ban is sok. Most születtek még csak, most mondtuk Gáborral, hogy egy hónaposak. Ma is mondhatjuk, hogy egy hónaposak, de elé kell tennünk az egy évet is. Hűű, de rohan az idő! Elképesztő.

 Zsozso és az egyik könyv - éppen utánozza a ló prüszkölő hangját - azt könnyebb kimondania. :)

 Kincső is egyre türelmesebben ül le könyvet nézegetni.

Gondoltam, megpróbálom összeszedni a gondolataimat, és leírom, mit tudnak, mit szeretnek, illetve azt, hogy hogyan is telik egy napjuk. Nagyjából. Mert a programok változóak és időjárásfüggőek.

Kezdem a napirendjükkel, az a legegyszerűbb: 7 óra körül ébrednek. Utána kapnak egy-egy pohár gyümölcslevet, és játszhatnak. Ez azért alakult így, mert észrevettük, ha egyből ébredés után jön a reggeli, akkor csak pár falatot esznek, a többit kidobálják, ledobálják, tehát nincs semmi értelme, fél óra múlva éhesek. Szóval, míg játszanak addig én szépen, kényelmesen elkészítem a reggelinket. Bizony. Mindannyiunkét. Amikor készen van, szépen leülünk együtt az asztalhoz és megesszük, amit aznap tálaltam. Szerencsére nem válogatósak, mindent megesznek. Kedvencüknek mondanám a melegszendvicset. De a bundáskenyeret sem hagyják meg az anyjuknak... :)
(Pár órás kitérő után ismét folytatom.) Reggeli után jön a kézmosás, fogmosás, átöltözés. Ismét játék, kb. egy órányi, utána alvás. Elvileg. De szokott csúszni is az alvásuk, mikor hogy jön ki a lépés. Alszanak másfél-két órát, de van, amikor csak egyet. Az alvás hosszától függően szokott alakulni a délelőtt maradék része. Először jön a gyümölcs evés - sajnos csak turmix formában hajlandóak megenni, hiába próbáltam darabosan adni, az úgy nem csúszott le Nekik. Dél környékén van az ebéd. Mi a Gáborral délben eszünk, ezért Ők is akkor szoktak odaültetve lenni az asztalhoz. Ha olyan az ebéd, akkor önállóan esznek, ha nem, akkor van, hogy már előtte kapnak, pl. levest, és esetleg a leves után csatlakozunk hozzájuk mi is. Szerencsére továbbra is jó evő mind a kettő, velük nincs az a "probléma", amit korábban másoknál tapasztaltam, hogy az egyik gyermek gyorsabban evett, mint a másik, és így nagyon kellett figyelni, hogy a lassabban evő se maradjon éhen, illetve, ne kapjon kevesebbet. Érdekes módon ez náluk nem így van. Ebéd után szintén játék van, minden féle, majd 2-3 óra között mennek a délutáni alvásukra. Ilyenkor szintén másfél-két órát alszanak. Mikor hogy. Ébredésükkor szoktak szinte egyből uzsonnát kapni, ami joghurt, puding, túró-rudi általában, és ha az idő is kegyes, felkerekedünk. Van, hogy "csak" sétálunk, van, hogy kimondottan van úticélunk, ahol veszünk fincsi frissen sült, még meleg sajtos kiflit, amit hazafelé el is fogyasztunk vacsora gyanánt. De ilyenkor szoktunk bevásárolni is menni, illetve gyógyszertárba, ha elfogyott valami kenőcs a Csajok számára - mint ma fürdetőkrémért kéne menni. Szóval délután szoktunk levegőzni. Délelőtt ritkán jut rá idő, sajnos, de majd változtatok a saját időbeosztásomon is, és száraz idő esetén el tudunk menni babakocsizni egyet. Vagy hintázni. A kertbe. Mert hintájuk már van. :) 6 körül vacsoráznak, legtöbbször szendvicset. Hideget, vagy meleget, mindegy, mikor mit. 7 óra környékén van a fürdés, megint fürdetőkarikában, kb. egy hete... Fürccsi után tápszer, majd' egy hete végre elfogadják a hármas cumifejet (amit kb fél éves korra írtak...)!!! Tápszer után ismét fogmosás, kisorvosság, méz, búcsúzkodás, jó éjt kívánások, és a nap zárásaként Apa énekel Nekik egyet. :) Imádják. Nem is csodálom, olyan édes a Gábor, ahogy beül a két ágy közé, a Lányok odasimulnak a rácshoz, vagy éppen odaülnek, és átszellemülten, némán hallgatják az előadást. Tündériek. :)

Napirend, vagy mi kipipálva.

Mit szeretnek csinálni? Nehéz kérdés, mert egyelőre nem tudok olyat említeni, amit NE szeretnének! Azaz, szeretnek könyveket lapozgatni, bár néha ez nem könnyű, mert a vastag lapokat nehéz kinyitni, és lapozni, de megbírkóznak vele, egyre sűrűbben, nagy örömömre. Szeretnek egymással hancúrozni. Incselkednek egymással, mintha oda akarnák adni a náluk lévő tárgyat, de mikor nyúl érte a másik, elkapják előle és jót kacagnak. Ez oda-vissza megy. Egyre ügyesebben játszanak a kockákkal, legókkal. Már nem csak az a játék, ha szét-, ill. kidobálhatják a darabokat, hanem már össze is szokták szedni, van hogy elmásznak az elhajított darabért, és teszik vissza a helyére.




Szeretnek babázni. Főleg a Kincső. Van két babájuk, többször észreveszem, hogy a Kincső elmélyül bennük. :) A labda nagy szerelem. És a lufi is. Gurítják, megfogják, eldobják, nagyon élvezik.


Szeretnek egymáshoz átmenni alvás után, és ott bohóckodni egyet. Ha végre szeretném kivenni őket az ágyból, tepernek a lehető legmesszebbre és onnan kacagnak rám. :)



Folyt.köv. holnap, mert fel is ébredtek az én kis 13 hónaposkáim! :)

3 megjegyzés:

Izabella:-Szabina es Julia írta...

Eloszor is nagyon boldog 13-dikat hat mar annyi idosek,hogy repul az ido.Edesek a kepeken es de jo kis napi rendjuk van es edesek.Hta most jut eszembe Julia is mindjart 13 honapos 5 nap mulva nagyon telik az ido foleg az egy eves szulinap utan meglattod te is anya milyen hamar eljonn a 2-dik szulinapjuk ezt tapasztalatbol tudom Szabina is hamar egy eves lett de meg hamarabb 2 es mostmar ebben a honapban 3 is.
Ngayon ugyesek e sokosak a lanyok.pusizka

Szitya írta...

És akkor folytathatnám az előttem szóló megkezdett sorozatát: és iszonyú hamar lesznek -SAJNOS - ötévesek, sőt tízévesek is!!!!
Hüpp, hüpp...
De az nagyon jó, hogy te a kezdetektől írod a naplót, így tényleg mindent "rögzítesz"... Azokra a napokra, amikor már nagy culák lesznek... :-)
Puszi:
négy "nagy cula" anyukája

Natimi írta...

Isten éltesse a 13 hónapos lányokat!!:)

Nagyon édesek napirendjükkel és kedvenc elfoglaltságukkal együtt:)
Édes kis babócák.Milyen jó,hogy ketten vannak!
Olyan jó látni,amikor a testvérek egymással bohóckodnak,incselkednek,játszanak vagy éppen civakodnak:)

Az összes kép cuki.Szívesen meghallgatnám Gábor álomba ringató énekét:))

Puszi és szép napot!
Timi