2011/07/05

22 hónap

El sem hiszem, hogy megint eltelt egy hónap!!! Hihetetlen, ahogy rohan az idő. Pedig a legszívesebben most is megállítanám. Olyan tünemények a Csajok, hogy öröm Velük tényleg minden perc. Ma képes voltam 6-kor felkelni, hogy megfőzzem a mai ebédet, amíg alszik a ház népe, így még azt a 3/4 órát, ami kellett az ebéd elkészítéséhez, sem Tőlük raboltam el. Nekem nagyon rövidnek tűnnek a napok, a Velük töltött idő. El tudnám viselni Őket a nap 24 órájában non-stop. Na jó, csak 20-ban, kell egy kis pihi is. Nekik. :)

Talán ebből a kis bevezetőből ki is derült, hogy meg vagyok elégedve mind a két Leányunkkal. Minden téren. Néha ugyan bepróbálkoznak egy kis hisztivel, de ha nincs rá komolyabb okuk (mint pl. éhesek, fáradtak), akkor elég hamar le tudom kezelni. Szófogadóak, érdeklődőek, játékosak, kedvesek, barátságosak, imádják egymást, már előfordul az is, hogy szépen, rendes adagot megesznek főétkezéskor. Ilyenkor, de csak ilyenkor kapnak valami kis édességet. Keveset.


És ami egyre inkább nyilvánvaló, hogy NŐK a javából:







Egy kis jellemzés, ha már egyszer hóforduló van. Pár napja mértem meg a magasságukat. Nem tudom, mennyire pontos az adat, de mondjuk, hogy jól sikerült a méredzkedés. Zsófi nyert 83,5 cm-rel, Kincső lemaradt másfél centivel, azaz Ő 82 cm magas. :) A súlyukat nem mértem, ha nem felejtem el, akkor lemérem még ma Őket, és akkor pótolom.
Lábméretük egyértelműen 21-es, ruhákban a 80-ast hordják. De, van amiből nagyobbat, van, amiből kisebbet. Változó. De általánosságban 80-as a méretük.

Fogukat mostanában nem nézegettem, bevallom, nem tudom, kell e még jönnie ebben a korban, vagy sem!? Fogmosás szépen megy, mondják, hogy ááá, és íííí, mikor hol és hogy mossuk Nekik éppen. :) Egyedül még nem hagyjuk, majd, ha már tuti megy. Este kapják a Zymafluor-t, amit mindig jó hangosan (főleg a Zsófi) rágnak össze, merthogy azt úgy kell. :)

Mióta átrendeztem a nappalit egy kicsit, azóta nagy sláger az építőkocka. Érdekes, hogy a lego-t annyira nem csípik, abból max. a babák, állatok és az autók a menők, a kockák nem, sőt! Viszont a fa építőkockákkal leülnek és építenek. Türelmesen, ügyesen. Kincsőnek eddig is volt türelme minden játékhoz, Zsófi viszont csak nem olyan régen kezdett el mélyebben belemerülni a játékokba. Ennél az építőkockánál is Ő az, aki megfigyeli, hogy én mit építek (direkt egyszerűt), és leutánozza. Még a színekre is figyel, hogy ugyanazt a színt tegye oda, ahova én tettem előtte. Kincső inkább csak azért épít, hogy utána lerombolhassa. :)



Ahogy korábban is írtam volt, egyre többet beszélnek. Kincső is. Lassan nehéz lesz megállapítani, melyikük mond több szót. Szerencsére legtöbbször érthetően ejtik ki a szavakat, ami nagy segítség. Amiket hirtelen fel tudok sorolni azok a következők (mert fel vannak írva):
hold, nap, csi (csillag, de így hívják a Csillát is), bocsi, csont, hajó, rák. És a többi, "régi" szó, amit már egyszer leírtam: pápá, baázs (Balázs), Tibi, köszi, szivi, mé (még), csipi (csípős, és a kismadár), maci, cumi, ló, csacsi, jó, kő, szép, puszi, poci. Csak a Kincső mondta: áttötöti (átöltözni), ping (pingvin). ÉS a sláger: tinkivinki, tipszi, lálá, pó (teletubbies). :D

Elég komoly akarattal bírnak, ami nem csoda még akkor sem, ha "csak" a szüleiket nézzük... Néha nem is nagyon értem, mi a bajuk, de egy erős (rájuk)kiabálással el tudom hallgattatni Őket. Veréshez nem kell folyamodni, elég ha kiabálok egyet, amit még az utca túlsó végében is hallanak, de legalább csendben maradnak. Hüppögnek kettőt és el van felejtve az egész. Néha, amikor nyűgös napjuk van, szeretnek hozzám bújni, bevackolni magukat az ölembe pár percre, aztán játszunk tovább. Imádom ezt is. :)

Nagyon szépen eljátszanak együtt is, de külön még inkább. Főleg, ha nem akarják egymástól elvenni a játékot. Mostanában ez ritkábban fordult elő, az előző hónapban napi szinten többször is előfordult ilyen civakodás. Éppen ezért már csak ritkán tépi meg a Kincső a Zsófit és harapja meg. Zsófinál nem észleltem bármilyen agresszív viselkedést senki irányába. Kincső viszont, ha hisztizik, akkor csapkod mindenkit, akit ér. Ilyenkor előfordul, hogy kap a kezére, hogy tudja, hol a helye. Ez persze olaj a tűzre és elkezdi nyalogatni a kezét, ahol megcsípte az ütés. :) DE ez sem fordul elő szerencsére sűrűn.

Öltözés, vetkőzés. Kincső nagyon utálja mind a kettőt, pelenkázással és fürdéssel együtt. Nem mindig, azt azért hozzátenném, de gyakran harcolok Vele. Zsófinak semmi baja ezekkel, sőt, amikor öltözünk, akkor mindig mondom, hogy egyik (kéz, láb), és Ő már folytatja is, hogy másik. :) Tök cuki. :)
Kincső hajlamos (le)tépni magáról őrjöngve a ruhát, amit az Anyja "rákényszerített"... :D Persze Ő nyer, és lekerül róla a ruha. :)

Egyébként, hogy jót is írjak Elsőszülöttünkről, Neki van a legbájosabb mosolya a családban! :) Édesen, félénken elmosolyodik, mint aki nem tudja, milyen reakciót kap, máskor meg huncutul, szemét összehúzva grimaszolva somolyog az orra alatt. Hát, meg tudnám ilyenkor (is) zabálni! :) Tündéri.

Zsófi meg a kacagó Művésznő. Az összes foga látszik, lelátni a mandulájáig, amikor kacag. Kacéran, kihívóan, figyelemfelkeltően. :) Imádom Őt is, nagyon nagyon! :)

Két különböző egyéniség, akik mégis nagyon egyformák, főleg, hogy majmolják egymást folyton. :) Szerencsére ez a legtöbb esetben jóóóóó. :)

Tovább folytatva, imádnak kint lenni, akár csak a kertben, akár a játszótéren, akár Fóton. Bánkra megint nem nagyon jutunk el. :( De legalább itthon megadatik a kert. Szeretik az új aszfaltkrétát használni. Egyelőre eszükbe sem jutott más célra használni, mint a kőre rajzolni. Ha majd végképp itt a jó idő, akkor szeretném kipróbálni Velük az ujjfestéket is. Szerintem nagyon fog Nekik tetszeni. Gyurmázni is nagyon szeretnek. Rajzolgatni is, bár inkább szanaszét hordani a zsírkrétát... :) De, tudják, hogy nem szabad, ezért max. a földre dobálják le, vagy a kisszékükre rakják le. :)

Puszikat hol adnak, hol nem. Zsófi szinte mindig. És 99%-ban csak akkor adnak, ha kérjük. :( Maguktól ritkán jut eszükbe, főleg a Kincsőnek - Neki talán, ha 1x jutott eszébe, akkor is azért, mert a Zsófi adott. :D

Bili. Van, aki azt vallja, ilyen korban már le kellene szokni a pelusról, és van, aki azt, hogy majd ráéreznek és leszoknak maguktól. Én az utóbbi híve vagyok. Rákényszeríteni Őket nem fogom semmire, ha van kedvük, biliznek, ha nincs, nem biliznek. Egyelőre még csak kaki után szólnak, de sokszor előre észre lehet venni, amikor nyomnak. :) Lehet, hogy le kellene kapnom ilyenkor a pelust, de én sem örülnék, ha megzavarnának a nagydolgom közepette, így ebből kiindulva, nem zavarom meg Őket. Amikor kint voltunk pancsolni, gyönyörűen ráültek, belepisiltek, belekakiltak (Zsófi többször is). Nekem ez éppen elég, hogy tudjam, rá fognak szokni. jobb időt hagyni, mint elijeszteni Őket. Szerintem.

Alvásuk továbbra is kiváló. Reggel fél 7-7 körül ébrednek, 12-13 óra körül mennek aludni, ebből fél 4 körül ébrednek fel, este pedig a szokásos 7 órási fürdetés után zsuppsz az ágyba. Előfordul, hogy elcsúszik a fürdetés, és volt már olyan is, hogy 8-9 között fürdettünk. Nem éri meg elhúzni, erre mindig rájövünk. :)

Na, megyek is, mert felébredtek a Csajszikák. Remélem, mindent leírtam!? :) Drága Kislányaink! Nagyon boldog hófordulót kívánunk Nektek! Legyetek mindig ilyen egészségesek, mint eddig voltatok és ilyen édes, drága, tündéri testvérei egymásnak! :) Nagyon szeretünk Benneteket! Millió pusziiiii! :)

5 megjegyzés:

Izabella:-Szabina es Julia írta...

Nagyon szep osszefoglalot irtal a lanyokrol.Boldog hofordulot nagy lanyok.MIndjart itt a 2-dik szulinap,nektek es nekunk is.Ugy rohan az ido ahogy te is irtad,jo lenne kicsit megallitani.Ngayon ugyesek es okosak a lanyok.Na meg honaprol honapra valtoznak, edesek ahogy ketten egyutt jatszanak.Eleg magasak a csajszik.Jo hogy a verekedes kimaradt az elmult honapban.Ngayon cukik a ruzsos kepek.IGazi nok ezek a csajok.puszika

Magdi írta...

Abból, hogy van időd megint blogot írni, világosan kiderül, hogy könnyebb, lazább az életed. A lányok már tudnak önállóan játszani (sőt igénylik is), és ami talán még nagyszerűbb, hogy ismét van napirend, amihez lehet igazodni, lehet előre tervezni, be tudod osztani előre az idődet. Ez nagyon fontos, hiszen nem kell kapkodni, idegeskedni, van mindenre időd.
A lányok! Ahogy írtad: mindkettő másért édes-aranyos. Mindketten egy pillanat alatt vesznek le a lábamról egy mosollyal, gesztussal, egy puszival:) Valóban akaratosak, ami természetes, hiszen próbálgatják, hogy meddig mehetnek el, kinél mit engedhetnek meg maguknak. Rafkósak, észnél kell lenni már most:)
Száz szónak is egy a vége: imádni valók!!! (és egyre inkább azok lesznek)

Vivien írta...

Anyuci, napirendjük eddig is volt - szerintem. Csak átalakult az alvás miatt. :)

Iza, köszönjük a Lányok nevében is. :) Sajnos valóban itt a nyakunkon a 2. szülinap. Ez van, nőnek öregszenek. :D Puszi.

Orsi írta...

Nagyon ügyesek a Lányok, gratulálok! :) A hisztis- éneztakarom korszak kikerülhetetlen, nálunk is ez megy most ezerrel. Úgy érzem, egyre edzettebb vagyok, egyre tovább bírom, és türelmesen terelem őket a helyes irányba, de persze én is felemelem néha a hangom. Amit Sára egyáltalán meg sem hall. :D
A biliről hasonlóan vélekedek, mint Te, de én annyira, hogy nekünk még bilink sincs. :) Van egy WC-szűkítő, párszor már ültek rajta a csajok, de akkor is a WC- papírt tépkedték le és akarták vele törölni a popsit. Az sokkal érdekesebb volt, mint bármi. :)
Örülök a beszédfejlődésnek- eddig is minden rendben volt szerintem, már amennyire az írásaidból meg tudom ítélni. :) Csak azért jegyzem meg, mert emlékszem, aggódtál nemrég. Látod, minden OK! :)
Tök jó, hogy szeretnek építőkockázni! Nálunk a LEGO a nagyobb kedvenc, abból tök jókat tudnak építeni (tornyokat, hihetetlen magasakat, meg mindenféle egyéb építményeket), de a kocka annyira nem lelkesíti fel őket. Pedig az is nagyon hasznos ám, sőt!
Örülök a javuló étvágyuknak! Méretben úgy vannak valahogy, mint a mi lánykáink. A súlyokra még kíváncsi vagyok, feltétlenül írd meg! :)
Mindig akartam kérdezni (és Laci is kérdezte már tőlem párszor), hogy ugye Kincső és Zsófi egypetéjűek? :)

NőiCsizma írta...

Jót nevettem a nőcis képeken. :D
A rengeteg kimondott szóhoz külön gratulálok! Nagyon ügyesek!
A bilizéssel egyetértek, bár nálunk konkrétan a bili kimarad, csak wc-re akarnak ülni. De Én sem erőltetem, mert azzal csak elrettentem. Nincsenek lekésve semmiről...

Valóan érezni, hogy nyugodtabb vagy. Persze mindig vannak könnyű és kevésbé könnyű időszakok.
További szép nyarat! :)