2011/03/05

Félúton az óvoda felé

Mégegyszer ennyit élnek és óvodások lesznek a Lányok. Olyan gyorsan elröpült ez az első másfél év, hogy hihetetlen.

Tücsi ismét kitett magáért, gyönyörű hímzett előkét kaptak a Csajszik. 
Amit persze nem is merek rájuk adni... :)

Hétről hétre rengeteget fejlődnek, ügyesednek, okosodnak, rafináltabbak, próbálgatják a határaikat feszegetni, és ezzel néha az idegeimet is, viszont egyre bújósabbak, egyre jobban ki tudják mutatni a szeretetüket, és már nem csak kérésre, hanem maguktól is. Zsófitól például ma megkaptam az első igazi puszit. Bizony. Megint ÉN voltam az, aki az elsőt kapta!!! :) Pedig eddig ezt nem tudtuk kiharcolni, mindig csak repülő puszikat kapdostunk el, be kellett érnünk ezzel, de még ez is nagyon finom volt. :)

Ma reggel pedig, ahelyett, hogy kellően megünnepeltük volna a másfél éves fordulójukat, és jóóóó sokáig aludtunk volna, már negyed 7-kor !!!!!! ébresztettek minket. Illetve Kincső, mert tele volt a pelusa a jó szagos barna csodával. Érthető is volt, hogy meg akart szabadulni tőle. Nem csak nekünk esett rosszul ez a korai kelés, hanem Zsófinak is, így már most alszanak. Gábor átvállalta tőlem a konyha rendbe tételét, így én gyorsan leírom, ami kikívánkozik belőlem, bár még elég tompa a fejem. Amúgyis, mert tegnap óta, szinte megállás nélkül eléggé hasogat. :(

De a lényeg, hogy Kincső és Zsófi ma 18 hónaposak, azaz másfél évesek, fél úton vannak az óvoda felé. Már most el kell gondolkozni, hova szeretnénk járatni Őket oviba, helyet kell foglaltatni Nekik, stb. Távolinak tűnik még az ovi, és számomra furcsa, hogy már most gondoskodni KELL a beoviztatásukról, mert hiába tartoznak x oviba, nem biztos, hogy helyet tudnak számukra biztosítani. No comment. Lényeg, hogy erre is kellene időt szakítani.


Már a hét közepétől "gyúrtam" erre a bejegyzésre, de mégis elmaradt a lista írása, hogy amikor lesz időm leülni ma ide, akkor csak simán, "kirázom" a kisujjamból a Csajok jellemzőit. :) Nos, a lista híján is igyekszem   leírni mindent, bár biztosan lesz egy jó pár dolog, amit kifelejtek. Azt majd a későbbiekben pótolom.

Kezdem elsőszülött Lányunkkal, Kincsővel:


Kincsőn az utóbbi időben abszolút látni elsőszülöttségét. Ha ez még mindig nem mondana eleget, akkor hozzáteszem, hogy Ő a domináns a két Lány közül. Gyorsan eljár a keze, annak ellenére, hogy megtorlom, ha látom, hogy veri a Zsófit. A verés abban merül ki, hogy hol belecsap az arcába, hol megtépi a haját, hol a fejét püföli a Zsófinak. Ő ritkán csap vissza, viszont előfordul, hogy Ő kezdeményez.
Nagyon vagány Kiscsaj. Nincs semmi félelemérzete. Simán benyúl a kerítésen a kutyához (tisztára, mint én kiskoromban).


Továbbra is imád táncolni, és már nem csak a Waka waka a sláger, hanem sok más is, aminek aránylag gyors ritmusa van. :)
Nagyon tud hisztizni, de igazából csak akkor, ha fáradt, vagy éhes. Különben rendes, nyugodt gyermek. Imád sétálni, futkározni, amiket nagyon ügyesen is tesz. Nem esik el, stabil még futás közben is, legyen rajta bármennyi ruha is. Ami még nagy öröm számára, ha lépcsőzhet. Képes akár 20x is fel, le menni a lépcsőn, nem unja meg egyáltalán. Csak valami csábítóbb ajánlattal tudjuk elvonszolni egy-egy lépcsőtől. Ilyen pl. a hinta, csúszda esetleg villamos beígérése. Ha nem teljesül az ígéret, képes üvölteni - gondolok itt arra, hogy elment az orrunk előtt a villamos, akkor inkább hazagyalogolunk, nem várunk 15 percet a következőre. Ezt nehezen szokta viselni. Nem fél az állatoktól, kutyáktól, lovaktól, cicától.

Tyúketetés. Az sem zavarja, ha a tyúk belecsíp a kezébe,
mert persze úgy a legjobb, ha kézből etetheti őket. :)

Beszéde is fejlődik, próbálja mondani utánunk a szavakat, ha megkérjük rá, de egyelőre a már korábban felsoroltakon kívül más nem nagyon megy. Ma a tyúkok láttán ezt mondta: kukukuku (jó sokszor egybefüggően).
Enni elég szépen tud egyedül is enni, akár kanállal, ha olyan az étel. Már arra gondoltam, hogy bundás kenyéren kellene gyakorolni, mert azt jól fel tudják szúrni a villára. Na, majd ma este ki is próbálom. Nem válogatós, szépen megeszik mindent, csak előfordul, hogy nem kívánja, és azért nem eszi meg. Igazából szerintem az lenne a legideálisabb számukra, ha minden nap, minden étkezésükre más más ételt kapnának. Persze, amíg ki nem fogyok az ötletekből.
Nagyon anyás tud lenni. Főleg a rossz napjain, amik akkor vannak, ha front van, vagy nőhet a foga - feltételezhetően. Ő úgy harcolja ki a törődést, hogy fel kell vennem, és nem tehetem le. Kicsit nehézkes így bármit is csinálni, de ilyenkor nincs is semmi máshoz kedvem, csak hogy babusgassam és kényeztessem, annyira elesett tud lenni - még jó, hogy eddig csak 2-3 alkalommal történt ez meg.

És akkor jöjjön a mi kis másodszülöttünk, Zsófia:


Zsófira nem érdemes tiszta ruhát adni, ha sétálni megyünk, mert az első pár lépés után tuti hasra esik. Ezt borítékolni lehet nála.
Zsófink a NŐ a házban, Ő az, aki egy pillanatra sem váltja le a nőcis dolgokat a vagányabbért. Ha mégis megtenné, azt is olyan eleganciával tudja viselni, amit én már most irigylek tőle. :)





Zsófi mára már annyira természetes módon hívja az Apját Apucinak, hogy az hihetetlen. Valószínűleg valami kis lelkiismeret féle érzés jöhetett elő Gáborból tegnap este, amikor Zsófit szedte ki a kádból (Kincsőt én már törülköztettem a szobájukban), amikor hallom, hogy próbálja Zsófinak az Anyuci kifejezést is megtanítani. Nagyon kedves gesztus volt Tőle, akkor is, ha ebből "csak" annyi jött le Zsófinak, hogy Anyanya... Mondtam is, ki mit érdemel... :)))
Zsófi nagyon ügyesen használja a kisautót, amit még nyáron kaptak, és ugye tologatni kellett Őket. Mostanra leér szépen a lábuk, tudja irányítani is, nagyon ügyes, Kincsőnek néha még okoz egy kis problémát a kanyarodás, de amúgy nagyon ügyes Ő is. Zsófi a táncot magától fejleszti tovább, már a kezecskéivel is hadonászik, nem csak rugózik és lépked. A szamba alapját már simán tudja. Ebből is látni, hogy valakinek a vérében van, van, akinek élete végéig sem elég tanulnia. :D
Zsófink nagyon édesen, komótosan tud enni. Nem sieti el az étkezést, és az sem zavarja, ha a Nővére már végzett az étellel, max. ad Neki, mert persze Kincső ilyenkor is körülötte sündörög, Zsófi pedig megosztja Vele a maradékát. :)
Ő is nagyon szeret lépcsőzni, amit szintén profin csinál.
Baromira tud hisztizni, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy Őkirálykisasszonysága elképzelte. Őt már a pocakomban is Zsófia hercegkirálykisasszonynak hívtuk, hát ennek tökéletesen eleget is tesz. :)
Nagyon, nagyon tud bújni. Ha éppen ilyen napja van, akkor elég meglátnia, hogy a Kincső elindult felém, már rohan is, hogy beelőzze és Ő üljön elsőnek az ölembe. :) Annyira szeretem ilyenkor is, hogy két lányom van!!!! :)))) Két kis Tündérke "küzd" értem, a figyelmemért, a puszikért, ölelésért, csikizésért, stb. :) Imádom.
Zsófi is mindenevő végülis, amit mi eszünk, azt Ő is. Ha valamit nem kíván, nem eszi meg Ő sem. A kanállal ugyanolyan ügyesen bánik, mint a Kincső, csak ritkán kapják meg.
Közkedvelt szava a "na" szócska, ez mintha egy dícsérő szó lenne, hogy ügyes volt, sikerült megcsináálnia, amit akart. :)
Ivás után jön a hang, amit én mutattam Nekik, talán így tudnám leírni: ááááh. :) Kincső is szokta mondani minden korty víz után. :)

Közös jellemzés:
Mind a ketten ma ettek először maguktól almát!!! Hip-hip hurrá! Eddig hiába kínáltam, kiköpték. Hogy ma mi volt más, nem tudom, lényeg, hogy egy csomót ettek. Végre. :) És banánt is ettek (csokiba burkolva...). :P
Múlt héten 8,40 kg-ot nyomtak.
74-80-as ruhákat hordanak.
20-as a cipőméretük.
Továbbra is a víz a fő italuk. Reggel narancslé (lehetőleg frissen csavart), este pedig a nap zárásaként kakaó.
Értik a nem-et, mégis sokszor nem hallják meg...
Szófogadóak, ha megkérjük, vigye vissza, amit kihozott a fürdőszobából, visszaviszik, de szinte kivétel nélkül újra ki is hozza. :) Ez egy kicsit fárasztó játék, de muszáj megtanulniuk, mi a rend. :)

Hirtelen ennyi. Ma voltunk Kamaraerdőben, itt van a közelben, mégsem voltunk még sosem. Jó nagyot sétáltunk, élvezték, akárcsak a villamosozást. :)

6 megjegyzés:

Izabella:-Szabina es Julia írta...

Nagyon boldog masfeledik evet kivanunk nektek draga csajok.Tunderiek vagytok a kepeken. Kincso o aztan kimutatja hogy o a nagyobb ha csak par percel is.Edes nagyon ahogy pozol es eteti a tyukokat.Zsofi is tunderi,o a kis divatos,ugyesen tancikalhatnak mind ketten,Zsofi edes lehet ahogy mondja hogy apuci,de az anyanya is edes lehet.Nalunk az anyanyat Szabina mondta kis koraban,Julia is eltanulta tole,de most anyukat mond miota oviba jar,es a Julia anyat.De azert neha az anyanya is van.Mar ilyen hamar bekell iratni oket az oviba,hat biztosan sok gyerek van es kell a hely igy jo elore kell foglalni.Nalunk ugy van hogy melyik evben toltik a 3-at abban az evben mehetnek oviba szeptembertol.Szabina pl 2,5 eves volt vagy egy kicsivel tobb,mar az oviba toltotte be a 3-at.Zsofi nem annyira allatbarat,mert rola nem irtad? Hat a lepcsozes az jo moka, nalunk is.puszika

Névtelen írta...

a bundáskenyér az jó villás gyakorlásnak, főleg vacsorára, ha marad Anyuci majd megeszi.

Noémi írta...

Boldog hófordulót a lányoknak!

Magdi írta...

Édes kis unokáim!
Nagyon sok boldogságot, további jó egészéget kívánok a másfeledik szülinapotokra. Remélem sok örömöt kaptok majd az élettől, többszörösét, mint amennyit mi kaptunk tőletek már eddig is.
Ölellek benneteket: mama

Szitya írta...

Vivi!
Tényleg soknak tűnik ez az idő, de azért cserélnék.... Még ugyanennyi idő, mielőtt oviba mennek? De hiszen az szuper!!! Nekünk meg már csak pár hónap, amíg MÉG oviba mennek...

Amúgy nagyon aranyosan elírtad őket! Bár fotóról még mindig csak mankóval tudom megkülönböztetni őket, a jellemzés alapján a természetük nyilvánvaló!!!!
Puszi,
Szilvi

Izabella:-Szabina es Julia írta...

Boldog nonapot!